maanantai 26.2.2018
Nestori

Aitous ja lämminhenkisyys ovat Venetmäen näytelmäryhmän valtteja

Teresa ( Leena Varonen ) ja Varpu ( Marketta Raatikainen ) löytävät menneisyydestä mielenkiintoisia tarinoita.

Venetmäen näytelmäryhmä harjoittelee Menneisyyden taustapeili näytelmää maa- ja kotitalousseuran talon näyttämöllä. Harjoitukset aloitettiin vasta toukokuun alkupuolella, mutta harjoitustahti on ollut sitä tiiviimpi. Näytelmän ensi-ilta on 9.7. Venetmäen kesäjuhlassa.

Menneisyyden taustapeili on Marketta Raatikaisen kahdestoista näytelmäkäsikirjoitus. Ohjaajana on Kati Rissanen. Näytelmän eräs teema on kylähistorian keruun aloittaminen. Aihe on käsikirjoittajalle tuttu ja ajankohtainen. Venetmäessä ja sen lähikylillä on aloitettu materiaalin kerääminen kyläkirjan tekoa varten. Näytelmässä asiat menevät hieman päälaelleen. Hauskoja tilanteita syntyy, kun asiat eivät sujukaan niin kuin Strömsössä. Juonen edetessä paljastuu myös erään perheen kauan varjeltu salaisuus. Näytelmä sisältää vanhoja tarinoita ja myös ajankohtaisia asioita.

Näytelmäryhmässä oli vielä kymmenen vuotta sitten mukana yhdeksän henkilöä. Väestön vanhetessa näytelmäporukka on vuosien kuluessa pienentynyt. Tänä vuonna ryhmässä on neljä näyttelijää. Kun näyttelijöitä on vähän, joutuu jokainen opettelemaan paljon vuorosanoja. Hyvä puoli on se, että ohjaaja pystyy antamaan enemmän henkilökohtaista ohjausta. Pienessä ryhmässä tunnelma on aito ja lämminhenkinen.

 

Venetmäen kesäjuhlan juhlapuheen pitää Pielaveden kunnanjohtaja Vilma Kröger. Juhlan lopuksi pistetään jalalla koreasti Tammi Groupin tahtiin. Venetmäen kesäjuhla on kyläläisille ja lomalaisille kesän kohokohta, jonka perinteisiin näytelmä on kuulunut vuosikymmenien ajan. Onneksi tämä perinne jatkuu tänäkin kesänä uuden näytelmän ja kotoisan kesäjuhlan myötä.

 

Heta on aina poikansa Roopen tukena. ( Irene Juntunen ja Kyösti Pietikäinen )

Heta on aina poikansa Roopen tukena. ( Irene Juntunen ja Kyösti Pietikäinen )

Tietolaatikko:

– Venetmäen näytelmäryhmä on Pielaveden kansalaisopiston ryhmä vuodesta 1997 lähtien.

– Näytelmäharrastusta on ollut Venetmäessä jo 1950- luvulla illanvietoissa ja on osallistuttu näytelmäkilpailuihin.

– Venetmäen kesäjuhla järjestetään kylän talkoovoimin. Perinteiseen ohjelmaan kuuluu myös uusi näytelmä.

– Menneisyyden taustapeilin ensi-ilta on 9.7. Muut esitykset ovat 17.7., 24.7. ja 6.8.

 

Marketta Raatikainen

 

Venetmäen näytelmäryhmä


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *